Netoleruoji daržovių?
2025 m. birželio 4 d. 09:11,
Komentarų nėra

TAI DAŽNAS ŽENKLAS, KAD ŽARNYNE VIEŠPATAUJA NE TOS BAKTERIJOS.
Pūčia pilvą nuo šviežių ir net nuo virtų daržovių?
Toks virškinimo diskomfortas po sveiko maisto – dažnas SIBO simptomas. Kodėl kartais net ir taikant „tobulą“ holistinį mitybos protokolą (be glitimo, pieno, cukraus, su reikiamais papildais, probiotikais ir pan.), žarnynas neatsistato, jei jame įsivyravo netinkamos bakterijos. Gali būti, kad kaltas – SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth).
🔬 SIBO – kai bakterijos, kurios turėtų būti storajame žarnyne, perauga į plonąjį žarnyną, kur jos ima fermentuoti maistą, sukelia uždegimą ir trikdo maistinių medžiagų įsisavinimą.
✏Kodėl svarbu į tai atkreipti dėmesį turint Hašimoto?
• 50 % žmonių su hipotiroze turi SIBO
• SIBO gali trukdyti pasisavinti B12, geležį ir skydliaukės vaistus
• Net tokie „gerieji“ dalykai kaip probiotikai, rauginti produktai ar net glitimo atsisakymas kartais nepadeda, nes maitiname netinkamas bakterijas fermentuotais produktais ir daržovėmis.
Gydant SIBO, atsiranda galimybė žarnynui atsistatyti, sumažėja žarnyno pralaidumas (kuris dažnai sukelia autoimunines ligas), o Hašimoto simptomai dažnai žymiai sumažėja arba visai išnyksta.
Jei kovoji su lėtiniu nuovargiu, pilvo pūtimu, refliuksu, maisto netolerancijomis ar jautiesi, kad „niekas nepadeda“ – galbūt metas pažvelgti giliau. SIBO gali būti trūkstama dėlionės dalis.
Dažniausiai SIBO nustatymui naudojamas kvėpavimo testas.
SIBO atsiranda, kai:
1. Maistas per ilgai užsilaiko žarnyne – lėta žarnyno peristaltika leidžia bakterijoms daugintis.
2. Nepakankamas skrandžio rūgštingumas – leidžia bakterijoms išgyventi ir patekti į plonąją žarną.
3. Randai ar sukibimai žarnyne (po operacijų ar dėl endometriozės) – trukdo normaliai judėti maistui.
4. Ankstesnės infekcijos, ypač apsinuodijimas maistu, gali sutrikdyti žarnyno motoriką.
5. Hipotirozė (pvz., Hašimoto) – sulėtina visus organizmo procesus, įskaitant virškinimą.
6. Ilgalaikis vaistų vartojimas – ypač protonų siurblio inhibitorių (skrandžio rūgštingumui mažinti), antibiotikų, opiatų.
SVARBU žinoti:
Po bet kurio gydymo, pakartotinai išsitirti dėl SIBO praėjus 5–14 dienų. Jei bakterijos nebuvo visiškai pašalintos, jos labai greitai gali ataugti.
Sergant SIBO (mažojo žarnyno bakterijų pertekliumi), labai svarbu vengti maisto produktų, kurie maitina bakterijas, sukelia fermentaciją, dujų kaupimąsi ir pūtimą. Žemiau – pagrindinių produktų, kurių reikėtų vengti, sąrašas:
Daržovės:
◦ Svogūnai
◦ Porai
◦ Šparagai
◦ Briuselio kopūstai
◦ Brokoliai (ypač stiebai)
◦ Žiediniai kopūstai
◦ Pupelės, lęšiai, avinžirniai
• Vaisiai (didelė fruktozės ar poliolių koncentracija):
◦ Obuoliai
◦ Kriaušės
◦ Mango
◦ Vyšnios
◦ Arbūzas
◦ Slyvos
◦ Persikai
◦ Džiovinti vaisiai (pvz. razinos, datulės)
• Pieno produktai (laktozė)
• Grūdai ir kepiniai
• Saldikliai, cukrus, medus
• Prebiotikai (maitina bakterijas):
• Fermentuotas maistas (gali sukelti simptomus, ypač aktyvios infekcijos metu)
Kaip išvengti SIBO atkryčio?
1. Pakankamas skrandžio rūgštingumas
Žmonės su Hašimoto dažnai turi per mažai skrandžio rūgšties, kas skatina SIBO. Gali padėti Betainas su pepsinu
2. Tinkama žarnyno peristaltika (motorika)
Kai žarnynas nejudina maisto pakankamai greitai (kaip būna esant vidurių užkietėjimui), bakterijos turi daugiau laiko daugintis. Padėti gali:
◦ Prokinetikai
◦ Vagus nervo stimuliacija (VNS)
◦ Magnio citratas, karnitinas
◦ Aloe
◦ Optimalus skydliaukės hormonų kiekis
🥗 Mitybos pritaikymas pagal individualius poreikius:
Paleo: pašalinami visi grūdai, ankštiniai, pienas, perdirbtas maistas, daržovės iš sąrašo
Autoimuninis protokolas (AIP): be grūdų, ankštinių, pieno, kiaušinių, sojos, cukraus, riešutų, alkoholio, priedų
💬 Jeigu manai kad tau aktualu, pasidalink komentaruose ar norętum išgirsti apie žoleles, kurios gali padėti prie SIBO.
#SIBO #Hashimoto #ŽarnynoSveikata #MažaiFODMAP #Paleo #AIP #Prokinetikai #HolistinėSveikata #FunkcinėMedicina #AutoimuninėsLigos
Paskelbta
https://www.facebook.com/share/1FAYUvJSAM/